Basaalcelcarcinoom

U bevindt zich hier: Huidkanker Ľ Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom

De meest voorkomende vorm van huidkanker is basaalcelcarcinoom (in 75 tot 80% van de gevallen). Dit type huidkanker hangt sterk samen met blootstelling aan zon. Daarom komt het ook het meest voor bij ouderen, hoewel tegenwoordig ook steeds vaker jongeren worden getroffen. De oorzaak hiervan kunnen bijvoorbeeld vakanties in zeer warme landen zijn. Het basaalcelcarcinoom komt vooral voor op plaatsen op het lichaam die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht en het (kale) hoofd. Mensen met een licht huidtype zijn het meest gevoelig voor deze vorm van huidkanker.

Het basaalcelcarcinoom is geen agressieve vorm van kanker; de kans op uitzaaiing is erg klein. Om te voorkomen dat deze huidkankersoort echter in de diepte groeit en de weefsels onder de huid aantast, is het wel belangrijk dat er behandeling plaatsvindt. Ook kan bij te laat ingrijpen een wond ontstaan die niet meer uit zichzelf geneest. Bij twijfel zal de huisarts de patiŽnt doorsturen naar de dermatoloog. Deze zal de plek verwijderen of eerst een weefselonderzoek laten doen (biopsie).

Typen basaalcelcarnicoom

De volgende typen basaalcelcarcinoom zijn te onderscheiden, waarbij de naam wat zegt over de groeiwijze:

  1. Solide of nodulair basaalcelcarcinoom (glazig knobbeltje, meestal in het gezicht).
  2. Oppervlakkig of superficieel basaalcelcarcinoom (een eczeemachtig plekje, meestal op de ledematen en de romp).
  3. Cicatricieel basaalcelcarcinoom (lijkt op een litteken).
  4. Sprieterig groeiend basaalcelcarcinoom (als het nodulaire type maar met kleine uitlopertjes).

Typen 1 en 2 (het solide en het oppervlakkige type) komen het meest voor.

Behandeling van basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom kan op verschillende manieren worden behandeld:

  • Chirurgie. Een operatie heeft de voorkeur, doordat de tumor in zijn geheel kan worden verwijderd. In de meeste gevallen kan worden volstaan met lokale verdoving. De verwijderde tumor wordt onderzocht om te achterhalen of het weefsel geheel is weggenomen.
  • Bestraling. In bepaalde gevallen heeft bestraling de voorkeur. Na zoín achttien behandelingen is de tumor meestal helemaal verdwenen. Nadeel is dat niet onderzocht kan worden of er kwaadaardig weefsel is achtergebleven.
  • Fotodynamische therapie. Dit behelst een crŤme met een fotoactieve stof die vervolgens met rood licht wordt beschenen. De kwaadaardige huidcellen hebben de crŤme geabsorbeerd en zullen door het rode licht afsterven. Fotodynamische therapie is nog volop in ontwikkeling. Het nadeel ervan is dat ook hierbij niet met zekerheid kan worden gezegd of de tumor in zijn geheel is verwijderd.
  • Bevriezing. De tumor wordt in ťťn behandeling bevroren. Er blijft uiteindelijk een klein litteken over.
-->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Huidkanker Ľ Basaalcelcarcinoom
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Voorkomhuidkanker.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)