De huid

U bevindt zich hier: Huidkanker Ľ De huid

De huid

De huid is het grootste orgaan dat de mens heeft. De huid heeft drie belangrijke functies:

  1. Bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf, zoals infecties en ultraviolette straling.
  2. Het signaleren van pijn-, tast- en warmteprikkels.
  3. Het behouden van de juiste lichaamstemperatuur.

De huid bestaat globaal uit twee lagen: de opperhuid en de lederhuid.

De opperhuid

Hoewel de opperhuid zeer dun is, wordt ons hele lichaam erdoor beschermd; ze vormt een buffer tegen invloeden van buitenaf. De opperhuid bestaat uit verschillende lagen, met als bovenste laag de hoornlaag, en uit cellen. Deze cellen vernieuwen zich voortdurend door zich te delen. Twee belangrijke cellen van de opperhuid zijn:

  • basale cellen
  • plaveiselcellen

In de basale cellen ontstaan nieuwe huidcellen. In het begin van hun leven zijn deze rond, maar in de loop der tijd veranderen ze van vorm. Aan het eind van hun levensduur, een cyclus van ongeveer dertig dagen, zijn ze hoekiger en platter, en worden ze plaveiselcellen genoemd. Plaveiselcellen verhoornen tenslotte en sterven af.

Ook bevinden zich in de opperhuid pigmentcellen, ofwel melaconyten, die onder invloed van uv-stralen voor bruin huidpigment (melanine) zorgen. Dit pigment wordt doorgegeven aan andere cellen in de opperhuid. Afhankelijk van het huidtype kan er veel pigment ontstaan, waardoor de huid bruin wordt, of weinig tot geen pigment. In dit laatste geval kleurt de huid nauwelijks bruin of verbrandt deze. Huidkanker ontstaat meestal in de opperhuid, nadat de normale celdeling op hol is geslagen.

De lederhuid

De lederhuid is een laag bindweefsel die de haar huid sterkte en elasticiteit geeft. In de lederhuid bevinden zich onder meer zweetklieren, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. De onderste laag van de lederhuid gaat over in het onderhuids bindweefsel, dat voornamelijk uit vetcellen bestaat. Schade aan de lederhuid door veroudering of bijvoorbeeld zonlicht, is blijvend; in tegenstelling tot de opperhuid vernieuwt de lederhuid zich namelijk niet. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Huidkanker Ľ De huid
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Voorkomhuidkanker.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)