Plaveiselcelcarcinoo

U bevindt zich hier: Huidkanker Ľ Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom komt minder vaak voor dan het basaalcelcarcinoom: in ongeveer 15% van de gevallen. Ook het plaveiselcarcinoom is vaak het gevolg van veelvuldige blootstelling aan zonlicht, waardoor het meestal op onbeschermde plaatsen voorkomt, zoals het gezicht en de handen. Een plaveiselcarcinoom kan zich uitzaaien, maar is bij vroegtijdige behandeling goed te genezen. Tweemaal zoveel mannen als vrouwen worden door deze vorm van huidkanker getroffen.

Mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, lopen ook meer kans op ontwikkeling van een plaveiselcelcarcinoom. Dit is te wijten aan de medicijnen die zij moeten slikken om afstoting van het nieuwe orgaan te voorkomen. Zij dienen blootstelling aan zonlicht zoveel mogelijk te beperken.

Vorm van plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom ziet er in het beginstadium meestal uit als een lichtroze wratachtig knobbeltje. Het kan dan lijken op actinische keratose. Wordt het plaveiselcelcarcinoom niet behandeld, dan groeit het uit tot een vele centimeters grote tumor. De kans op uitzaaiingen neemt dan aanzienlijk toe.

Behandeling van plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom wordt in eerste instantie operatief verwijderd. In sommige gevallen kan een behandeling met bestraling volgen, ook al zijn er geen uitzaaiingen aangetroffen. Uitzaaiingen in de buurt van de lymfeklieren van de tumor worden operatief verwijderd of bestraald. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Huidkanker Ľ Plaveiselcelcarcinoom
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Voorkomhuidkanker.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)