Voorstadium huidkanker

U bevindt zich hier: Huidkanker Ľ Voorstadium huidkanker (actinische keratose)

Actinische keratose (voorstadium huidkanker)

Actinische keratose, ook wel zonlichtbeschadiging of zonneschade genoemd, is de belangrijkste premaligne afwijking. Deze huidbeschadiging komt vooral bij oudere mensen voor, maar tegenwoordig lopen ook jonge mensen die veel in de zon verblijven risico het te krijgen. De oorzaak is te vinden in het schadelijke effect van uv-straling op de huid en dan met name zonverbranding. Over het algemeen kan gesteld worden dat hoe lichter het huidtype is, hoe groter de kans op huidkanker.

Verschijnselen actinische keratose

Actinische keratose is in het begin soms beter te voelen dan te zien; de plekjes voelen ruw aan. Ze kunnen huidkleurig tot bruin zijn en variŽren in grootte. Ze komen voor op plaatsen op de huid die het meest aan zonlicht blootgesteld worden, zoals gezicht en handen. Als de plekjes er onrustig uitzien (roodheid, toenemende grootte, zwelling, wondjes) kan door middel van een biopt een diagnose worden gesteld.

Behandeling van actinische keratose

Actinische keratose die onbehandeld blijft, kan overgaan in huidkanker. Behandeling is dus belangrijk. Er zijn diverse behandelmogelijkheden.

Type behandeloptie Mogelijkheden
ChirurgieCurettage
Dermabrasie
Excisie
Shave excisie
FysischCryotherapie
PDT
Laserbehandeling
MedicamenteusImiquimod crŤme
5-fluorouracil crŤme
Chemische peeling

Vooruitzichten

Onbehandelde actinische keratose gaat in maximaal 20 procent van de gevallen over in huidkanker, vooral in het plaveiselcelcarcinoom en minder vaak in het basaalcelcarcinoom. Het basaalcelcarcinoom is niet agressief en goed te genezen, maar het plaveiselcelcarcinoom kan zich uitzaaien.

Belangrijk is te beseffen dat het ontstaan van actinische keratose op een overmatige blootstelling aan uv-straling duidt. Dit betekent dat elders in het lichaam andere vormen van huidkanker kunnen zijn ontstaan. Wees daarom extra alert en houd moedervlekken en andere verkleurde plekken op de huid goed in de gaten. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Huidkanker Ľ Voorstadium huidkanker (actinische keratose)
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Voorkomhuidkanker.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)